طالبان در رویای «بلک‌هاوک»

ارتش آمریکا از هلی‌کوپتر بلک‌هاوک در جنگ افغانستان و عراق استفاده کرد

وزارت دفاع طالبان پنجشنبه ۱۹ بهمن (۸ فوریه) مدعی شد که پس از هفت ماه توانسته است یک هلی‌کوپتر «بلک هاوک» (شاهین سیاه) آمریکایی را فعال کند.

عبدالغفار محمدی، فرمانده نیروی هوایی طالبان مدعی شد که یک هلی‌کوپتر بلک‌هاوک دیگر نیز در آینده نزدیک فعال خواهد شد. 

او مدعی شد: «هلی‌کوپتر بلک‌هاوک برای خدمت آماده است. بزرگان امارت اسلامی تلاش می‌کنند که نیروی هوایی مستقل توسط خود ما ساخته شود. ما به افغان‌ها اطمینان می‌دهیم که در آینده نیروی هوایی قوی خواهیم داشتم که از کشور دفاع کند.» 

این مقام طالبان در حالی این ادعا را بیان می‌کند که ایجاد و توسعه نیروی هوایی برای کشورها پرهزینه است و آموزش خلبانان براساس معیارهای جهانی به هزینه و زمان زیادی نیاز دارد که طالبان از عهده آن برنمی‌آیند. هیچ کشوری رژیم طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد و سران این گروه با تحریم‌های آمریکا و کشورهای غربی روبرو شده‌اند، به همین دلیل حتی کشورهای حامی طالبان هم نمی‌توانند به‌طور مستقیم به آموزش و حمایت نظامی از این گروه بپردازند. 

اما پرسش این است که طالبان آنگونه که ادعا می‌کنند چگونه توانستند که یک هلی‌کوپتر بلک‌هاوک را فعال کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تعداد هلی‌کوپترهای نظامی و تدارکاتی رژیم طالبان مشخص نیست و بیشتر آنها از هلی‌کوپترهای روسی برای انتقال مقام‌های ارشد به استان‌ها و در برخی مواقع ارسال تدارکات استفاده می‌کنند. از سویی هم، در اوت ۲۰۲۱ و با سرنگونی حکومت افغانستان، ایالات متحده آمریکا هلی‌کوپترهای نظامی شامل بلک‌هاوک را غیرفعال کرده بود تا در اختیار طالبان قرار نگیرد.   

بلک‌هاوک به «شاهین سیاه» معروف است. این هلی‌کوپتر‌ها قادر به حمل بارهای سنگین‌اند.  

بلک‌هاوک از هلی‌کوپترهای روسی در افغانستان کوچکتر است و قابلیت رزمی بهتری دارد و همزمان می‌تواند سربازان و تدارکات را جا‌به‌جا کند. قرار بود آمریکا نیروی هوایی افغانستان را با تجهیزات پیشرفته مجهز کند، اما روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان باعث شد واشنگتن هلی‌کوپترهای ساخت این کشور را غیر فعال کند.

ایالات متحده آمریکا با تجربه جنگ ویتنام اقدام به دنبال ساخت هلیکوپتری سریع‌تر و زرهی‌تر برای حمل‌ونقل بود و نتیجه آن ساخت هلی‌کوپتر بلک‌هاوک شد. نخستین بلک‌هاوک در سال ۱۹۷۹ در ارتش آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. بلک‌هاوک، هلی‌کوپتر تهاجمی حمل‌ونقل در ارتش آمریکا است. هلی‌کوپترهای بلک‌هاوک برای فعالیت در شرایط محیطی و آب و هوایی مختلف از شن تا برف و از سرما تا گرما طراحی شده‌اند.   

ارتش آمریکا از هلی‌کوپترهای بلک‌هاوک به طور گسترده در جنگ افغانستان و عراق استفاده کرد. هلی‌کوپترهای بلک‌هاوک در جنگ با طالبان تلفات سنگین به نیروهای طالبان وارد کردند. این هلیکوپترها قادر به‌جابه‌جایی سریع نیروی رزمی در میدان‌های جنگ و پشتیبانی هوایی از نیروهای زمینی بودند. برای رژیم طالبان که بیشترین تلفات از بلک‌هاوک آمریکا متقبل شده‌اند، فعال کردن این هلی‌کوپترهای اندازه متوسط و تهاجمی، اهمیت زیادی دارد.  

طالبان افزون بر اینکه ادعای فعال کردن هلی‌کوپترها و هواپیماها را مطرح می‌کنند مدعی‌اند که آموزش خلبان را هم آغاز کرده‌اند. تعدادی از نیروهای انتحاری هم به‌عضویت نیروی هوایی این گروه درآمده‌اند.   

وزارت دفاع حکومت پیشین افغانستان گفته بود که آمریکا تا سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۱۵۹ هلی‌کوپتر «بلک‎‌هاوک» در اختیار نیروی هوایی این کشور قرار می‌دهد. قرار بود بخشی از این هلی‌کوپترها مجهز به راکت‌انداز و سلاح‌هایی برای حمایت هوایی از نیروهای زمینی باشند.    

نیروهای هوایی افغانستان در نظام جمهوری سرنگون شده ده‌ها هیلکوپتر روسی «ام‌آی۱۷» در اختیار داشتند. هر هلی‌کوپتر بلک‌هاوک آمریکایی حدود هشت میلیون دلار ارزش دراد و آموزش خلبان برای این هلیکوپتر پنج الی شش ماه زمان نیاز دارد.    

اما در پانزدهم اوت ۲۰۲۱ و هنگام ورود طالبان به کابل، ده‌ها خلبان نیروی هوایی افغانستان با ۵۶ هواپیما و هلی‌کوپتر نظامی به ازبکستان و تاجیکستان گریختند. طالبان در دو سال گذشته بارها از مقامات تاجیکستان و ازبکستان خواسته‌اند این هواپیماها و هلی‌کوپترها به افغانستان بازگردانده شوند، اما این کشورها از این اقدام خودداری کرده‌اند.  

بیشتر از جهان